Grădina Edenului este locul biblic adânc înrădăcinat în imaginația Creștinismului și Iudaismului, dar s-au bazat religiile pe un loc real? Și, dacă da, atunci unde se află? Din nou, teologia și știința au ipoteze distincte.
Se spune că Grădina Edenului este locul în care au fost creați oamenii. Primii doi oameni, Adam și Eva, au cutreierat în mod inocent acest paradis până când un șarpe viclean și un fruct interzis le-au adus (și, prin ei, întreaga omenire) mari necazuri.
Se spune că această poveste simbolizează modul în care oamenii au decăzut dintr-o poziție de inocență și fericire copilărească într-o stare definită de liberul arbitru și cunoaștere, precum și de rău și moarte.
În ceea ce privește amplasarea grădinii, aceasta este descrisă în Geneza 2:10-14 astfel: „Un râu a ieșit din Eden ca să ude grădina; și de acolo s-a despărțit și a devenit patru capete.”
Acesta continuă: „Numele celui dintâi este Pison; acesta este cel care înconjoară toată țara Havila, unde este aur; și aurul din țara aceea este bun; acolo este bdellium și piatră de onix. Și numele celui de-al doilea râu este Gihon; acesta este cel care înconjoară toată țara lui Cuș. Numele celui de-al treilea râu este Tigru, care merge spre răsărit de Assur. Și al patrulea râu este Eufrat”.
Cheia aici este că era situat acolo unde se întâlnesc patru râuri. Cunoaștem și astăzi două dintre aceste râuri: Tigrul și Eufratul, care pornesc din Turcia înainte de a curge prin Siria și Irak și de a se vărsa în Golful Persic, potrivit IFL Science.
Totuși, este neclar la ce se referă numele Pison și Gihon. De-a lungul secolelor, unii teologi au speculat că acestea s-ar putea referi la fluviul Gange din India și la Nil din Egipt, deși alții au remarcat că acest lucru ar implica o mare parte a Pământului.
John Calvin, teologul din secolul al XVI-lea, cunoscut pentru rolul său în Reforma protestantă, a scris: „Mulți cred că Pison și Gihon sunt Gangele și Nilul; eroarea acestor oameni este însă infirmată din plin de distanța dintre pozițiile acestor râuri. Nu lipsesc persoanele care zboară chiar până la Dunăre; ca și cum, într-adevăr, locuința unui singur om s-ar întinde din cea mai îndepărtată parte a Asiei până la extremitatea Europei.”
Cu toate acestea, pe baza menționării Tigrului și Eufratului, putem presupune că Grădina Edenului s-a inspirat într-o anumită măsură dintr-o zonă din Irak și Iran, unde aceste două râuri se întâlnesc în apropierea Golfului Persic. În special, există un râu la granița dintre Iran și Irak numit Shatt Al-Arab, care se formează la confluența râurilor Eufrat și Tigru.
Dintr-o perspectivă mai științifică, dacă vrem să credem că Grădina Edenului simbolizează originile oamenilor, atunci, fără îndoială, cercetătorii s-ar putea uita spre Africa.
Așa-numitul leagăn al omenirii se află în Africa de Sud, la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de orașul Johannesburg. Acest sit găzduiește cea mai mare concentrație de rămășițe ancestrale umane din lume. Printre miile de fosile descoperite aici, cercetătorii au scos la iveală rămășițele lui Australopithecus, o specie umană timpurie asemănătoare maimuțelor, datată la o vârstă cuprinsă între 3,4 și 3,7 milioane de ani.
Homo Sapiens cel modern a evoluat abia în urmă cu 200.000-300.000 de ani. Încă o dată, Africa a fost locul în care s-a produs această evoluție, oamenii moderni apărând cel mai probabil undeva în jurul Etiopiei de astăzi.
Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă aceste locuri au găzduit cândva un paradis în care se întâlneau patru râuri.
A fost mărul cu adevărat „fructul interzis” din Grădina Edenului?
Grădina Edenului de sub apele oceanului. Un habitat bogat pentru oamenii primitivi și animale
Adam și Eva, cuplul original sau părinții rasei umane
Celebra hartă a lumii creată de Fra Mauro poate fi explorată acum online